animapro.org
Adapostul Mogosoaia ADOPTII animale infoUTIL sponsorizari FORUM
voluntariat anunturi & povestiri PETITIA ONLINE felicitari electronice

pensiune de vacanta

COLECTIE DE ARTICOLE

Informatii utile despre cresterea si ingrijirea cainilor inscrie-te ca voluntar

animale de companie, caini fara stapan, caine de apartament, caini de curte, adoptii, sponsorizari, organizatie de protectie a animalelor, salvati cainii vagabonzi din Romania

Rubrica sponsorizata de ACADEMIA CANINA: www.dresaj-caini.ro
Articol de: Cristian Fetter, Instructor canin
 

animale de companie, caini fara stapan, caine de apartament, caini de curte, adoptii, sponsorizari, organizatie de protectie a animalelor, salvati cainii vagabonzi din Romania
animale de companie, caini fara stapan, caine de apartament, caini de curte, adoptii, sponsorizari, organizatie de protectie a animalelor, salvati cainii vagabonzi din Romania

ABC CANIN
Notiuni de baza despre necesitatile, comportamentul si perceptia cainilor.

Date fiziologice:
Temperatura normala a cainelui este cuprinsa intre 38 si 39 grade C. Frecventa respiratorie: cca 10 40 /minut Puls: 60-70 la caini adulti de talie medie si mare, 120-180 la rasele mici, 200-220 la pui. Perioada de ovulatie (caldurile) apare in general de doua ori pe an avand o durata medie de 14 21 de zile, perioada optima pentru imperechere fiind intre a 9-a si a 13-a zi. Durata perioadei de gestatie este cuprinsa intre 57 si 63 de zile. Varsta media a pubertatii: 7-10 luni la mascul si 6-12 luni la femela.

Schema de vaccinare si deparazitarile
Deparazitarea: In primele (6-14)saptamani de viata deparazitarile interne se fac la fiecare 14 zile de vaccinare; ulterior deparazitarea efectuandu-se la 3-4 luni de cate ori este nevoie. Deparazitarea externa pentru pui se face numai in caz de urgenta si numai cu produse speciale pentru pui. Este de preferat ca deparazitarea interna sa fie efectuata de un medic veterinar.

Vaccinarea: se va face in principiu o data la 14 zile, incepand cu varsta de 6 saptamani, fiind obligatoriu precedata de o deparazitare. Iata o schema simpla de vaccinare pentru canide:
- 6 saptamani: vaccin impotriva parvovirozei
- 8 saptamani: vaccin polivalent
- 10 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
- 12 saptamani: vaccin polivalent (rapel)
- 14 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
- 6 luni: vaccin antirabic


Vaccinarea corecta este o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii catelului dvs. Pana la incheierea acestei perioade, respectiv in primele 14 saptamani de viata puiul nu trebuie scos deloc afara (exceptand situatiile speciale precum vizita la medicul veterinar) si nu se spala. Vaccinul polivalent si cel antirabic se repeta anual.

Reguli de intretinere a puiului in perioada de vaccinare:
- Nu se tine in curte sau alta zona supusa interperiilor (ex. balcon)
- Nu se tine intr-un spatiu comun cu alt animal (exceptand ceilalti membrii cuibului) chiar daca acesta este deparazitat si vaccinat corespunzator, sau intr-un mediu in care a decedat un animal.
- Nu se transporta in conditii extreme de temperatura sau umiditate.
- Se fereste de contactul cu substante toxice sau ingerarea unor corpuri straine.

Schema de vaccinare si conditiile de intretinere sunt recomandate de Goldvet si Priorivet Consult 2000.

Reguli de alimentatie:
Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. In cazul raselor sau indivizilor predispusi la afectiuni dermice, ale ficatului sau care manifesta o sensibilitate a sistemului digestiv, pentru stabilirea unui regim alimentar optim, este necesara contactarea medicului veterinar.

Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet si sanatos in perioda de crestere:
- orez sau arpacas fiert in prealabi foarte bine
- supa de pui/vita fara oase
- oase de vita mari, foarte bine fierte
- un galbenus ou pe saptamana
- branza dulce, iaurt (fara zer)
- biscuiti simpli
- mamaliga
- legume (morcov, telina, pastarnac, ardei gras, rosii) fierte sau crude
- conserve sau hrana uscata pentru pui (junior); recomandabila fiind alegerea produselor premium: Eukanuba, Hills, Royal Canin, Biomill etc.

Interzis in alimentatie!!!
- carnea de porc
- oasele de porc, peste sau pasare
- fasolea, mazarea, varza, cartoful, ceapa, spanacul (toate legumele care contin o cantitate mare de amidon sau fermenteaza)
- branza sarata, cascavalul, sau branzeturile fermentate
- grasimile animale in exces sau prajelile
- mezelurile de orice tip
- albusul de ou
- painea proaspata
- ciorbele
- bauturile alcoolice sau acidulate
- dulciurile

Indiferent de varsta si rasa cainelui, orice aliment va fi introdus treptat in alimentatie pentru a evita indigestia alimentara. Pentru puii pana in 16 saptamani hrana uscata se administreaza numai ca supliment la mesele obisnuite sau amestecata cu hrana umeda. Din momentul trecerii exclusiv pe hrana uscata asigurati cainelui apa la dispozitie. Indiferent de calitatea si cantitatea hranei administrate suplimentarea cu vitamine si minerale este obligatorie.

Pana la varsta de 4 luni este de preferat ca necesarul de apa sa fie asigurat in timpul meselor (nu lasati puiului apa la discretie tot timpul zilei), folositi apa plata sau apa fiarta si racita la temperatura camerei.

Trecerea de la regimul alimentar bazat exclusiv pe lapte matern la un regim nutritiv complex incepe treptat cu varsta de 4-6 saptamani. Pentru inceput se prefera hrana cat mai lichida evitandu-se alimentele cu un continut mare de toxine precum carnea sau galbenusul de ou. Odata cu cresterea in varsta a puiului se poate reduce cantitatea de hrana umeda in favoarea celei uscate.

In functie de preferintele cainelui dvs. si compatibilitatea cu alimentatia anterioara va puteti axa pe 2-3 sortimente de baza (ex: orez, arpacas, branza de vaci), dar niciodata pe unul singur. Intre 6 si 8 saptamani este recomandabil un regim nutritiv, care cuprinde 6 mese pe zi, cat mai bogate in minerale si vitamine. Din cea de-a doua luna de viata puteti elimina trepta cate o masa pana la varsta de 6 luni cand este preferabil sa ajungeti pana la 2-3 mese zilnic. Dupa primul an, puteti hrani cainele o data sau de doua pe zi, asigurand insa necesarul caloric si mineral optim unei bune dezvoltari.

Perceptia cainelui despre mediul inconjurator este una bazata strict pe experiente senzoriale si instinct (reactiile instinctive fiind rezultatul mostenirii genetice).

Spre deosebire de viziunea umana asupra mediului, in care lume este definita cu ajutorul reprezentarilor si memoriei vizuale, in universul canin lumea este definita primordial prin mirosuri, acesta fiind simtul cel mai dezvoltat al unui caine.

Capacitatea puiului de a se adapta si de a se integra in noua lui familie depinde, in mare masura, de modul in care membri acesteia reusesc sa comunice cu el, atat prin "limbajul trupului" (gestica, atitudine, etc) cat si de constientizarea pozitiei sale ierarhice. Cainele poate detecta stari si emotii atat cu ajutorul mirosului (acesta modificandu-se in cadrul proceselor bio-chimice ce duc la manifestarea emotiilor), cat si cu ajutorul asa numitului limbaj semiotic: urmarindu-ne pozitia corpului, gestica, mimica si atitudinea.

Cainele priveste familie ca pe o haita, adaptandu-se, actionand si reactionand in comformitate cu regulile acesteia.

Perioade definitorii pentru personalitatea cainelui:

Perioada intrauterina
Reprezinta perioda dezvoltarii embrionare, in care puiul primeste toate informatiile genetice, acesta fiind influentat doar in mod indirect de stimulii externi. Atentie!!! Ingrijirea necorespunzatoare a viitoarei mame, alimentatia insuficienta (in special lipsa necesarului de vitamine si minerale din alimentatie), traumele sau socurile suferite de aceasta in timpul perioadei de gestatie pot avea efecte nefaste asupra puilor.

Perioada neonatala
Aceasta perioada defineste primele 12 zile de la nastere, timp in care puii nu ved si nu aud, reactionanad numai la stimuli olfactivi, termici sau mecanici. Puii necesita stimulare fizica din partea mamei pentru eliminarea dejectiilor (urina si fecalele).

Perioada de tranzitie (13-20 de zile)
Este "perioada minune", in care puii au practic primul contact cu lumea. In debutul acesteia micutii deschid ochii pentru prima oara sesizand lumina si formele; fac primii pasi tarandu-se si impleticindu-se pana cand, intr-un final, reusesc sa mearga. La cca 20 de zile de la fatare apar dintii de lapte, ascutiti ca niste ace pe care cei mici nu evita sa le foloseasca. Tot acum, ei incep sa distinga primele sunete, fara a putea identifica sau localiza sursa.

Perioada de constientizare (21-28 de zile)
Acesta este momentul in care puii, isi folosesc pentru prima data toate simturile aproape de potentialul maxim, deprind primele notiuni ale comportamentului canin si invata sa comunice cu ceilalti membrii ai cuibului.

Perioada de socializare la grupa canina (28-49 de zile)
Este perioada in care puiul deprinde mijloacele specifice de comunicare ale speciei: scheunatul, maraitul, latratul, limbajul corpului (folosirea cozii si a urechilor in comunicare). Tot acum incepe dezvoltarea instinctului de vanatoare, luptandu-se in joaca puiul invata sa raspunda la diferite situatii si pozitii ale corpului adversarului,cand si cum sa atace, sau sa se apere. Dar cel mai important este ca in aceasta perioada puiul primeste primele lectii de conduita in cadrul haitei, se stabilesc ierarhii si au loc lupte pentru obtinerea unui loc privilegiat in procesul de alaptare.

Atentie!!! Pentru a diminua stresul provocat femelei de alaptare, unii crescatori separa puii de mama, acest lucru este de nedorit marcand negativ comportamentul de mai tarziu al acestora.

Astfel la pui separati de cuib pot aparea manifestari anxioase, carente de comunicare sau labilitate psihica (trecand aparent nemotivat de la o stare la alta).

Perioada de socializare la grupa umana. (7-12 saptamani)
Este perioada optima de achizitionare a puiului. La aceasta varsta el este foarte receptive, invatand din fiecare experienta, de aceea este indicat sa profitati de aceasta pentru o cat mai buna socializare. Pune-ti puiul in situatii si medii cat mai diferite, obisnuiti-l cu fiinte forme, persoane, si zgomote diverse.

Prima perioada de frica (8-10 saptamani)
In acest interval de timp, puiul invata care sunt primejdiile mediului, el fiind banuitor si interesat de tot ceea ce il inconjoara. In aceasta perioada, corectandu-l cu fermitate puteti dezobisnui definitiv cainele de unele apucaturi deranjante cum ar fi rosul, mancatul de pe jos, cersitul la masa sau saritul pe dvs. Acum trebuie evitata orice situatie care se poate dovedi stresanta pentru pui, orice experienta dureroasa, traumatizanta sau dura pentru pui are un efect puternic si o influenta pe termen indelungat. Este preferabil ca in aceasta perioada sa evitati contactul cu alti caini, maturi, ce pot deveni agresivi, zgomote puternice sau zone foarte aglomerate.

Perioada de stabilirea ierarhiei (3 4 luni)
Este perioada in care "juniorul" incearca sa avanseze ierarhic, exemplarerele foarte dominante incercand chiar sa preia conducerea haitei. Tot acum (la masculii dominanti) pot aparea primele manifestari ale instinctului teritorial (respectiv marcarea si delimitarea acestuia). Pentru un caine stabilirea ierarhiei este foarte importanta, haita fiind o societate de tip arhaic in care cel mai puternic membru al acestuia conduce. Tot acum apar aliantele, de aceea evitati darea comenzilor in contradictoriu; nu il alintati dar mai ales nu va manifestati excesiv de protectiv fata de pui in relatia cu ceilalti membri ai familiei. Daca nici unul din membrii familiei nu se va impune, preluand controlul si conducerea cainele o va face fara a ezita. Aceasta este o consecinta fireasca a modului in care este structurata societatea canina. Cu cat este mai dominant cainele cu atat mai ferma trebuie sa fie riposta dvs. Acum este momentul cel mai bun pentru debutul unui program complet de educare al puiului dvs.

Perioada de explorare (4-8 luni)
Definitorie pentru aceasta perioada este curiozitatea, in salbaticie acesta este momentul in care cei mici se aventureaza pentru prima data in "marele necunoscut". In haita de lupi puiului ii este permis pentru prima data sa ii insoteasca la vanatoare pe ceilalti membrii ai haitei. Un alt moment important din cadrul acestei perioade este schimbarea dentitie, de aceea pentru a evita "accidentele" neplacute precum rosul mobilei si incaltamintei este indicat sa ii lasati cainelui oase mari de vita sau jucarii speciale, pe care le puteti achizitiona cu usurinta de la orice pet-shop. Tot acum pot aparea si primele semne ale pubertatii insotite de modificari comportamentale specifice motivate de explozia hormonala la care este supus tanarul catel.

Cea de-a doua perioada de frica (6-14 luni)
Alaturi de prima perioada de frica, acesta este probabil intervalul de timp cel mai important pentru dezvoltarea personalitatii cainelui dvs.

Acum cainele reevalueaza lucrurile, astfel pot aparea situatii in aparenta ciudate cum ar fi teama de umbre, zgomote, fiinte sau obiecte care pana de curand ii erau familiare. In astfel de situatii evitati confruntarea direct, nu fortati cainele dar nici nu va retrageti, lasati cainele sa evalueze singur situatia si sa descopere ca teama sa este neintemeiata.

Perioada de maturizare (1-4 ani)
Maturizarea nu vine intr-un interval de timp foarte bine definit aceasta difera in functie de rasa (cainii de tali mare maturizandu-se mai tarziu) de temperament sau chiar de individ. Aceasta perioada este marcata de diverse modificari hormonale si comportamentale, la masculi primand instinctul teritorial si cel de reproductie in special in prima parte a acestei perioade (12 26 luni) cand se observa o crestere a agresivitatii, in cazul cainilor dominanti avand de multe ori loc o noua confruntare in lupta pentru "sefia" haitei. Este de retinut faptul ca in salbaticie doar cuplului "ALFA", respectiv masculului si femelei ce detin suprematia haitei, le este permisa copulatia (imperecherea) in prezenta celorlalti membrii ai comunitatii, de aceea daca aveti un caine mai timid, este preferabil ca in momentul montei acesta sa fie izolat pentru a nu fi inhibat de prezenta dvs.

Senioratul (7-15 ani)
"Varsta a treia" canina sau senioratul este poate perioada in care legatura om-caine este cea mai puternica, acum aveti impresia ca prietenul dvs. canin va intueste fiecare dorinta intelegandu-va din priviri. Lasand in urma "nebuniile" tineretii cainele devine mai retinut in relatia cu fostii parteneri de joca, fiind mult mai interesat de compania dvs. Atentie !!! Nu neglijati plimbarile chiar daca prietenul dvs. nu se mai arata atat de dornic de joaca, de asemenea consultati periodic medicul veterinar si oferitii cainelui un regim alimentar specific rasei si varstei, sedentarismul si supraponderabilitatea slabind sistemul imunitar. Nu neglijati nici modificarile de comportament, aparitia irascibilitatii, hiperagresivitatii, oboselii cronice sau diminuarea brusca a apetitului, avand de cele mai multe ori motivatii clinice. Pentru a-i asigura prietenului dumneavoastra o batranete fericita, el trebuie sa beneficieze de un regim de viata cat mai echilibrat si de vizite medicale regulate.
 

animale de companie, caini fara stapan, caine de apartament, caini de curte, adoptii, sponsorizari, organizatie de protectie a animalelor, salvati cainii vagabonzi din Romania

SUMAR ARTICOLE

Salvarea cainilor & pisicilor

Un veterinar roman in SUA

Pisici terapeute

ABC canin

Comportament distructiv

Curatenia

Latratul excesiv

Probleme de comportament

Teama de zgomote

sanatate pentru intreaga familie
adoptie catel

VEDETELE NOASTRE: NESS
Powered by groups.yahoo.com

Google
  2003 - 2005 animapro.org  

Adapostul Mogosoaia : adoptii : infoUTIL : sponsorizari : voluntariat : PETITIA : anunturi & povestiri : HOME

web hosting web design