“There is no Religion higher than Truth.”
Nu exista o religie mai inalta decat Adevarul.
H. P. BLAVATSKY (filozof si ocultist de origine rusa, 12 aug. 1831, leu)
Ce sunt zeii?
Zeii, intre care si Geea, pamantul, sunt fiinte vii, cu spirit si personalitati proprii, intrupate in corpurile astrale pe care le vedem pe cer. La fel cum vietile noastre sunt influentate de emanatiile entitatilor din sistemul solar, vietile lor sunt influentate de razele energetice emanate din constelatiile galaxiei. Lumina alba se descompune in cele 7 culori ale curcubeului si aceste 7 raze de lumina colorata au fiecare proprietati specifice. Se spune ca ele izvorasc din cele 7 stele ale carului (sau ursului) mare. Dar fiindca cerul se invarte in jurul stelei Polaris din carul mic, care formeaza un fel de centru galactic din care ursa mare este ea insasi oglindita, tind sa cred mai degraba ca ar fi vorba despre aceasta constelatie. La romani, de anul nou, inca se mai practica stravechiul obicei al jocului ursilor, unul dintre cele mai spectaculoase jocuri initiatice cu masti, acompaniat de instrumente de percutie si strigaturi rimate.
Cele 7 raze
1 rosu: Raza vointei si a puterii
Aceasta este energia inceputului si sfirsitului, sursa tuturor celorlalte energii. Este insasi esenta puterii care da scop, directie, unitate. In sens pozitiv reprezinta energia creatiei in sens negativ pe cea a distrugerii. Calitatile sale sunt intensitate, dinamism, rapiditate, dominatie. Poate determina detasare, izolare sau cristalizare.
2 orange: Raza iubirii si intelepciunii
Este raza constiintei, uniunii dualitatii spiritului cu materia. Poarta lumina iubirii, magnetism in relatii, cursivitate si coerenta. Inzestreaza cu intelepciune, sensibilitate, intuitie, claritate si atentie la detalii. Aceasta energie sintetizatoare care integreaza intregul sistem solar, are puteri evolutive si vindecatoare. In sens negativ, poate genera antiteza iubirii, prin sentimente de frica si atasament.
3 galben: Raza inteligentei abstracte si adaptabilitatii
Este energia manifestarii, creativitatii si adaptarii. Prin intermediul ei sunt formulate planuri, activate tipare si selectate materiale. Este o raza clara, inerenta mintii universale in cautarea adevarului care are ca obiectiv manifestarea fomelor in materie si substanta. Este forta care evoca forma.
4 verde: Raza armoniei prin conflict
Este energia care sta simbolic in centrul celor 7 marcand in relatia magnetica a contrariilor punctul de armonie, puntea de legatura in mijlocul conflictelor, suferintelor si luptelor. Stimuleaza arta si frumusetea si e caracterizata de culoare si sunet. Discriminarea, graba si cautarea perfectiunii isi au originea in aceasta energie. Forta ei relationala este puternica, evoca viata, iubirea si intelegerea.
5 albastru: Raza cunoasterii concrete si a stiintei
Aceasta energie determina cautarea, analiza si dezvoltarea ideilor care conduc la luminarea mintii si intelepciune. Diferentiaza si investigheaza pentru a descoperi ce duce la separare, scindare sau cristalizare. Lucreaza prin intermediul mintii si duce in ultima instanta la intelegerea si revelarea adevarului.
6 indigo: Raza devotiunii si idealismului abstract
Genereaza aderenta, intensitate si persistenta. Este o energie aprinsa, plina de forta si uneori chiar de furie, in extrema poate duce la fanatism si violenta militara. Abstractizarea si aspiratia o caracterizeaza si orienteaza fiinta spre o natura idealista si loiala, determinata sa descopere nivelurile cauzale ale existentei. Confera puterea de a recunoaste ce e drept si indreptatit, tendinta si capacitatea de a vedea lumina constiintei.
7 violet: Raza organizarii si ritualului
Este cea mai tangibila expresie a planurilor exterioare, stabilind calitatea relatiei dintre spirit si materie. In ritmul ei se construieste, integreaza, circula si manifesta. Produce incontinuu noi si noi forme. Puterea relationala a acestei energii motiveaza legea si ordinea, regula si ritualul, organizarea si constiinta de grup. Confera o intelegere practica si externalizarea energiei vitale, prin care se incorporeaza atat centrul cat si periferia.
Matrice sau destin
Pamantul este situat in sistemul solar iar acesta in galaxia caii lactaea populata de o multime de entitati de forma unor constelatii, fiecare continand diferite arhetipuri, modele energetic-informationale. Mai apropiate si mai cunoscute sunt cele 12 constelatii zodiacale prin care trece soarele pe parcursul unui an, de la berbec la pesti; ele primesc la randul lor influxuri de la constelatiile cu care se intersecteaza si tot asa vibratiile reverbereaza in univers din aproape in aproape. Zodiacul functioneaza ca un ceas astral in care soarele joaca rolul aratatorului iar luna al minutarului si unde fiecare interval orar corespunde unui loc si timp arhetipal, denumit in astrologie casa. Cand soarele a terminat de parcurs intregul cadran s-a incheiat o zi si o noapte astrologica.
De la berbec la fecioara se intinde ziua horoscopului, constientul: sa fii, sa ai, sa gandesti, sa simti, sa vrei, sa servesti este natural si spontan. De la balanta la pesti se intinde noaptea neagra a sufletului, subconstientul pentru a fi luminat: sa echilibrezi, sa doresti (presupune sincronizarea inimii si a creierului pe aceeasi lungime de unda; dorintele, instrumentul principal al creatiei, vietii si mortii, sunt deseori ascunse), sa intelegi, sa folosesti, sa cunosti si sa crezi in revelarea subconstientului este adevarata provocare a vietii.
In functie de momentul in care sufletul rasare in lume, programul lui de viata va fi imprimat de anumite energii specifice. Iar aceste marcaje date de pozitia soarelui in zodia natala si ascendent ii vor influenta viziunea, parcursul si alegerile pe care le va face pe parcursul vietii, fie ca este constient sau nu de aceasta predeterminare. Un nativ berbec cu ascendent in leu va fi diferit de unul cu ascendent in fecioara dar si de un scorpion cu ascendent in leu. In astrologie, Nodul Nord indica destinul sau destinatia unui suflet, atingerea scopului sau pamantean intr-o intrupare. Caile care duc la aceasta finalitate, pot fi insa foarte diferite: mai usoare, directe, scurte sau mai grele, intortocheate, lungi si in aceasta consta libertatea de a alege. Dar in cele din urma „toate drumurile duc la Roma” care criptat invers inseamna AMOR, pentru ca in realitate toate destinatiile sfarsesc in iubire. Unii concep viata ca pe un joc, altii ca pe o afacere, spectacol, experienta, inchisoare samd. Astfel viziunea generala de viata, pe o scala de la negativ la pozitiv, constituie pentru:
– berbec, pur si simplu viata, de la agonie si lupta la extaz
– taur, forma si materialitate, de la saracie la supra-abundenta
– gemeni, spectacolul mintii, de la iluzie la magie
– rac, constructia casei si familiei spirituale, de la cocioaba la palat
– leu, vointa de a conduce regatul, de la slabiciune la omnipotenta
– fecioara, dedicatia pentru serviciu si hrana, de la inutilitate si sacrificiu la vindecare holistica
– balanta, parteneriat si colaborare, de la dezechilibru la armonie
– scorpion, misterul creatiei, de la ura la iubire
– sagetator, calatorie in constiinta, de la intoleranta si judecata la eliberare
– capricorn, rigorile educatiei, de la inchisoare la maiestrie
– varsator, integrarea in universalitate, de la ignoranta la omniscienta
– pesti, puterea credintei, de la cosmar la feerie
Una dintre legile care guverneaza aceasta lume este si liberul arbitru exprimat prin vointa, care ofera posibilitatea de a ne alege punctul de referinta pe scala disponibila de valori in fiecare dintre cele 12 case sau domenii ale unei vieti pamantene, patronate de cele 12 zodii. Soarele este garantul astral al acestei libertati de alegere. Nu matrixul sau destinul ne pune limitele ci numai noi insine. Diferenta intre un ignorant si un maestru al vietii este ca maestrul stie sa foloseasca energiile astrale in beneficiul lui, pe cand ignorantul se lasa purtat de ele. Aceasta cunoastere a fluxului vietii poate fi deopotriva constienta si intuitiva. Stiintele ezoterice, intre care astrologia, geometria sacra, magia s.a., inventariaza numeroase instrumente prin care legile si mecanismele oculte ale materialitatii pot fi intelese si controlate la vointa. Conducatorii din umbra ai omenirii stapanesc si utilizeaza aceste instrumente manipulatoare de milenii, in sens preponderent negativ. Dar scopul ideal al unei vieti implinite este ca acest acordaj subtil intre corpul uman si cel universal sa devina natural si spontan, astfel incat nici un artificiu intermediar sa nu mai fie necesar pentru atingerea armoniei desavarsite.
Ce este dumne-zeu? Batranul Zeus sau domnul zeu personifica energia arhetipala emanata din corpul astral al planetei Jupiter. Asadar este un program, exprima un model de personalitate, un rol sau o masca, o persona(litate) cu anumite trasaturi, atat pozitive cat si negative. Numele Zeus este format din miezul eu care in greaca insemna bun si cele 2 insemne ale fulgerului asezate in oglinda la inceput si la sfirsit, unde Z e simbol masculin iar S feminin. De aici, in astrologie Jupiter, corpul gazos care emana caldura, cel mai mare din sistemul solar, era considerat marele benefic, stapanul fulgerelor si tatal tuturor zeilor. Prin urmare Zeus-Jupiter condenseaza si emite energie electrica. In corp este reflectata in conexiunile neuronale din sistemul nervos care permit receptia si interpretarea informatiilor, micile fulgere personale, de unde si verbele sale caracteristice „a intelege” si „a percepe”. E ca atunci cand ti se aprinde un bec, „evrika, acum stiu”. Practic daca te inchini lui dumnezeu, divinizezi si alimentezi energia acestei planete si in loc sa o folosesti ca instrument de constientizare, sa-ti aprinzi propria lumina, o ridici la rangul de autoritate suprema si te lasi dominat subconstient de influxurile ei astrale. Cu alte cuvinte, iti abandonezi si delegi libertatea de a alege, liberul arbitru, punandu-te la dispozitia unei puteri exterioare.

In mitologie, Zeus-Jupiter a fost ultimul dintre copiii lui Cronos-Saturn-Timpul si al mamei Rhea-Pamantul-Materia si cel care de altfel l-a detronat si izgonit. In astrologie, Jupiter si Saturn sunt considerate planete relationale, ne pun in legatura unii cu altii si cu realitatea in care functionam ca oameni.
Este foarte interesanta genealogia copiilor lui Cronos si ai Rheei. Primele 3 progenituri au fost Hestia, Demeter si Hera (anagrama Rhea), putind fi asociate unei triade feminine cu varful in jos, unde Hestia la stanga reprezenta focul caminului, varful in jos la Demeter hrana pamantului si eterica Hera sufletul creatiei la dreapta. Urmate de 3 progenituri masculine care formau un triunghi cu varful in sus: invizibilul Hades la stanga, tumultuosul Poseidon deasupra si atotputernicul Zeus la dreapta. Cei 6 zei principali marcau astfel 6 puncte intr-o hexagrama magica in care focul-spirit (Hestia-Zeus) si aerul-suflet (Hera-Hades) incadrau materia situata in centru, intre pamant si apa. Iar toata aceasta constructie era incercuita si inchisa in pantecul timpului; ochiul uman cu gaura neagra din centru, pestera intunecata a lui Hades inconjurata de apele lui Okeanos, care inghite lumina, o traduce in forme miscatoare pe oglinda retinei, interpretate in creier ca imagine coerenta a realitatii inconjuratoare.

Calea lactaea, calea uitarii
Legenda spune ca din laptele Herei imprastiat pe cer s-a format vartejul stralucitor al Caii Lactaea. Etimologic, termenul provine din grecescul „gala”, lapte, din care s-a format si cuvantul galaxia, galaxías kýklos sau “cercul laptelui”, devenit in latina “via lactaea”.
Din aceeasi radacina provenea si numele celebrei statui de fildes alb ca laptele sculptata de Pygmalion si insufletita de Afrodita-Venus, Gala-teea care ar putea fi tradus ca “zeita laptelui” (din teea sau deea, zeita). Galateea a devenit astfel femeie si s-a insotit cu creatorul ei.
Pe de alta parte, din grecescul „lḗthē” cu intelesul de uitare sau „cea ascunsa”, provine numele apei uitarii din tinutul intunecat al lui Hades si poate fi asociat cu latinescul lactaea, in italiana moderna latte, franceza „lait” (citit „le”) sau romana lapte. Sta si la originea florii care aduce uitare pentru cei care ii mananca fructul, lotus, emblematic pentru cultura indiana. Tot in mitologia greaca o intalnim pe Leto, fiica titanilor Coeus-cerul si Phoebe-cea stralucitoare, nimeni alta decat mama zeilor soarelui si lunii, Apollo si Artemis, in timp ce sora ei Asteria, “cea din stele”, titanida oracolelor si stelelor cazatoare a fost mama lui Hecate, zeita lunara a magiei. In romana letal este sinonim cu mortal si din nou face trimitere la uitare; uitarea pare sa fie un mecanism esential de camuflare prin care in aceasta lume sunt perpetuate programele distructive. Istoria se repeta pana cand in sfarsit nu va mai fi uitata.
Ce indraznesc sa spun este ca aceste etimologii ale “caii laptelui” sugereaza faptul ca laptele matern ar putea fi primul agent al uitarii in aceasta dimensiune terestra. Chiar daca pare hazardata si speculativa asocierea laptelui cu apa uitarii, etimologiile memoreaza intelesurile profunde, primare ale cuvintelor (etymos-adevarat, logos-cuvant). In lumea moderna, desi este complet nenatural sa fie consumate dupa intarcare, produsele din lapte constituie o componenta de baza a alimentatiei si provoaca dependenta la fel ca un drog. Beta endorfinele sintetizate de mama in procesul alaptarii au proprietati similare narcoticelor, in special morfinei si faciliteaza productia de prolactina, care este considerat un hormon al submisiei si predarii. La primate, masculul dominant are cel mai scazut nivel de prolactina.
Anotimpul schimbarii
,,Evul mediu întunecat înca domneste peste întreaga umanitate si profunzimea si persistenta acestei dominatii abia acum devine tot mai clara. Acesta temnita a evului mediu întunecat nu are bare de otel, lanturi sau lacate. În schimb, este încuiata prin dezorientare si construita din dezinformare… Suntem puternic întemnitati în acest ev mediu întunecat pur si simplu prin termenii cu care am fost conditionati sa gândim.” Buckminster Fuller (arhitect american avangardist, 12 iul 1895, rac)
In incheiere, tin sa mentionez tranzitele planetelor transpersonale, sinonime marilor zei ai antichitatii, din perioada dificila pe care o traversam cu totii, vrem nu vrem:
Pluton (Hades), zeul mortii si renasterii, in Capricorn 2008-2024, 16 ani de schimbari in structurile sociale
Neptun (Poseidon), zeul apelor, acasa in Pesti 2012-2026, la incheiere de ciclu zodiacal (la ora 24, cum ar veni), 14 ani de confruntari (puternic emotionale) in credinta; sfirsitul iluziilor religioase
Uranus, zeul cunoasterii universale si tatal primordial, la inceput de ciclu zodiacal (ora 0), in Berbec 2010-2019, 9 ani de schimbari in intelegerea vietii.
Aceasta configuratie astrologica ar putea semnifica perioada de tranzitie intre sfirsitul marii ere a pestilor si rasaritul varsatorului.
Cand Pluton va trece in Varsator va revolutiona cunoasterea in toate domeniile societatii.
Cand Neptun va trece in Berbec, sub influenta noilor credinte, va schimba modul personal de a fi.
Cand Uranus va trece in Taur va redefini relatia umanitatii cu formele si bunurile materiale, conceptia asupra proprietatii dar si asupra locului si rolului omului in univers.
Si acesta e abia inceputul.