„Simetria este limbajul universului. E codificata matematic iar literele sunt reprezentate prin triunghiuri, cercuri si alte figuri geometrice, fara de care nu s-ar putea intelege ceva. Unii dintre noi ii putem totusi vorbi. Vedem modelul concret, tesatura respectiva, aceste forme geometrice intoarse si reflectate… repetate la infinit. Iar atunci cand vorbesti limbajul si urmezi logica poti prezice ce va urma. Trebuie sa ai incredere in drumul ales.
…
Cele 5 baze platonice. Poliedrele, forme 3D in care toate fetele sunt egale si oricare dintre ele poate fi baza: tetraedru (4 fete), cub (6 fete), octaedru (8 fete), dodecaedru (12 fete), icosaedru (20 fete). Platon credea ca aceste caramizi formau insasi viata. Fiecare forma corespunde unui element clasic. Focul, pamantul, aerul, apa, universul (noosfera). Da. Dodecaedrul. 12 fete pentru cele 12 semne zodiacale pe care soarele le traverseaza de-a lungul anului. Se spune ca reprezinta insusi universul.” Serialul Touch, ep. 10
Aceste forme geometrice sunt considerate sacre si au un rol proeminent in filozofia lui Platon. El a fost cel care, in dialogul cu Timaeus (360 e.n.) le-a asociat celor 4 + 1 elemente clasice: cubul cu pamantul, octaedrul cu aerul, icosaedrul cu apa, focul cu tetraedrul. Pe cea de a 5-a forma, dodecaedrul, a atribuit-o universului, afirmand ca „dumnezeu a folosit-o ca sa aranjeze constelatiile pe cer”, in principal cele 12 zodii reprezentate in cele 12 fete. Aristotel a numit al 5-lea element din care considera ca este facut cerul, eter (aithēr). Platon spune despre foc ca este ascutit si patrunzator, despre aer ca este format din componente minuscule care abia daca se simt, apa curge ca niste picaturi printre degetele rasfirate, cat despre pamant, este solid, stabil, non-sferic.

In 1596 Kepler, in lucrarea Mysterium Cosmographicum, a asociat cele 5 solide platonice sistemului solar, considerandu-le asezate unul intr-altul, separate printr-o serie de sfere inscrise si circumscrise, in care se desfasoara orbitele celor 6 planete cunoscute la acea vreme. Ele erau ordonate de la interior pornind de la octaedru (aer-Mercur), urmat icosaedru (apa – Venus), dodecaedru (planeta Terra ca centru spiritual al universului), tetraedru (foc – Marte, Jupiter), si la sfirsit cubul lui Saturn, stapanul timpului, care le include pe toate, ca simbol al elementului pamant. Este bineinteles o reprezentare mistica a lumii spirituale.
Omul este crucificat in centrul universului intre cele 4 elemente, idee care trimite cu gandul la omul vitruvian al lui Leonardo da Vinci.
Sus, foc
Jos, pamant
Dreapta, aer (emisfera stanga, ratiune)
Stanga, apa (inima, emisfera dreapta, intuitie)

Deci fiecare baza platoniana canalizeaza energia specifica unui element primordial. Asa s-ar putea explica si efectele misterioase ale constructiilor in forma de piramida (tetraedrul, focul spiritual atotpatrunator) folosita de egipteni in ritualuri de initiere magica.
Fantana tineretii. 5 ritualuri tibetane de conectare la bazele platonice
Exista un sistem presupus tibetan format dintr-o suita de 5 miscari, cu o vechime de peste 2500 de ani, popularizat in occident de Peter Kelder in cartea sa The Eye of Revelation (Ochiul Revelatiei), publicata in 1939. Miscarile au o evidenta conexiune cu bazele platonice ale celor 5 elemente iar focusarea se face pe “aspectele statice” ale pozitiilor in sincronizare cu ritmul respiratiei. Desi tibetanii nu le recunosc de fapt apartenenta, aceste ritualuri supranumite “fantana tineretii”, pentru efectele lor asupra mentinerii vitalitatii, au fost intens practicate de unii yogini. Toate miscarile se fac de 21 de ori!

Ritualul 1, sincronizarea cu Universul: din pozitia in picioare, cu mainile indepartate paralel cu solul si palmele orientate in jos, se fac 21 de rotiri lente in sensul de miscare spre dreapta, ca in dansurile sufitilor.
Ritualul 2, valul apei: din pozitia intins pe spate, pe inspiratie se ridica picioarele spre cap si capul spre picioare simultan, se tine putin respiratia in aceasta postura cu muschii contractati, pe expiratie se lasa jos picioarele si capul, se tine putin respiratia si se relaxeaza corpul.
Ritualul 3, pendulul aerului: din pozitia in genunchi cu mainile pe langa corp, capul in piept, pe inspiratie se lasa trunchiul spre spate cat mai mult cu palmele sprijinite in spatele coapselor, se tine respiratia in aceasta postura cu muschii contractati, se revine la pozitia de baza expirand, se tine respiratia si se relaxeaza corpul.
Ritualul 4, patratul pamantului: din pozitia stand in fund cu picioarele departate cam pana la latimea umerilor si palmele asezate pe sol pe linga corp, capul in piept, pe inspiratie se ridica bazinul astfel ca trunchiul de la genunchi incolo sa fie paralel cu solul si se lasa capul pe spate, ca la pod, se tine respiratia si muschii incordati, se revine la pozitia de plecare expirand, se tine respiratia si se relaxeaza corpul.
Ritualul 5, ridicarea focului: sprijinit in maini cu palmele pe sol si varfurile picioarelor usor departate, corpul drept paralel cu solul, cu fata in jos, pe inspiratie se lasa bazinul jos pana se lipeste de pamant si capul pe spate cat mai mult posibil (ca la pozitia cobra din yoga), se tine respiratia si muschii picioarelor relaxati in aceasta postura, pe expiratie se ridica fundul cat mai sus, capul intre maini, astfel ca trunchiul in prelungirea mainilor si picioarele perfect intinse sa formeze cu solul un triunghi, se tine putin respiratia si muschii contractati, dupa care se revine in pozitia de relaxare cu bazinul lipid de pamant inpirand; se oscileaza intre aceste 2 posturi de 21 de ori.
Bazele platonice au aplicabilitate si in arhitectura.
Casa pamantului
Cubul. Desigur, cea mai comuna forma a locuintelor omenesti este derivata din cub si canalizeaza energia pamantului aflat sub semnul lui Saturn (karma si timpul). Energia nu circula fluid in aceasta forma si are tendinta de a se stagna in unghiurile peretilor de aceea se practica uneori obiceiul de a aseza cristale de sare in colturile casei, care absorb energiile negative stocate acolo. Necesita curatare energetica periodica.
Casa apei
Domul geodezic. Un icosaedru este baza constructiva pentru un dom geodezic si aceasta structura este tot mai mult utilizata fie in constructia caselor moderne, fie in constructia serelor. Moda a inceput in 1954 cand Buckminster Fuller (12 iul 1895, rac), genialul arhitect american, a creat o asemenea constructie, considerata cea mai usoara, puternica si eficienta structura a tuturor timpurilor. Un om cu o cultura plurivalenta, filozof, matematician, inginer, istoric, poet a avut ambitia sa proiecteze un edificiu in perfecta consonanta cu rigorile Mamei Natura. Cele mai eficiente energetic si totodata rezistente forme la intemperiile naturii sunt cele rotunde iar in cazul domului geodezic forma rotunda alcatuita dintr-o imbinare de triunghiuri genereaza o structura deosebit de puternica in care energia circula fluid, ca apa, fara sa stagneze.

Casa focului
Piramida a fost foarte raspandita in toate culturile antice dar cele mai cunoscute sunt piramidele egiptene al caror scop este inca discutabil. Sunt considerate fie morminte de faraoni, fie spatii sacre de initiere in cunostinte ezoterice secrete. Printre efectele de piramida, considerata din punct de vedere ezoteric ca o „forma-incubator a gandului”, se numara prezervarea materiei organice, cresterea vitalitatii, ameliorarea sanatatii, conservarea hranei. Aceste proprietati sunt aplicate inclusiv in cultivarea plantelor in sere piramidale unde cresc mai viguroase si sanatoase.

Casa aerului
Piramida dubla este o forma mai putin obisnuita in constructii si totusi au fost cativa temerari care au cutezat sa o foloseasca. Unul dintre ei este psihologul roman Stelian Chivu care a creat in Galati un centru original de terapie in aceasta forma. De cealalta parte a lumii, Nancy Copley, o arhitecta americana, in 1970 construia la poalele dealului Catskills, New York, o impresionanta locuinta pe 3 nivele, sub forma de diamant, perfect integrata in peisajul locului, in armonie cu padurea inconjuratoare. Acoperisul este prevazut cu un sistem de colectare a apei de ploaie ce se aduna intr-un iaz care continua si in interior pana la ferestre. I-a luat 25 de ani sa o termine dar a ramas ca o lucrare de referinta, o bijuterie a arhitecturii moderne.


Casa cerului
Forma dodecaedrului se situeaza indubitabil la apogeul geometriei sacre, fiindca prin cele 12 fete pentagonale ale sale ancoreaza pe pamant cele 12 arhetipuri emanate de entitatile astrale. Si totusi, este destul de rar folosita in constructia caselor. Au fost descoperite in schimb sute de obiecte de bronz, piatra sau chiar aur de aceasta forma, datind din sec. II – III e.n., cunoscute sub numele generic de „dodecaedrul roman”: din tinutul druizilor pana in Ungaria, Germania, Italia, Franta si chiar in unele zone din Asia, intr-o varietate de dimensiuni si texturi. Se presupune ca ar fi fost artefacte religioase cu rol decorativ sau ritualic sau chiar instrumente magice de atragere a bogatiei si norocului. Au gauri rotunde pe fiecare latura si sfere mici compacte marcheaza fiecare unghi. Cateva dintre ele aveau chiar lumanari in interior cand au fost dezgropate, ca o simulare a focului solar care lumineaza si activeaza cele 12 zodii.

