“Omul este o stea incatusata intr-un corp, pana cand, la sfarsit se elibereaza prin propria lupta. Doar prin efort si truda steaua din tine va inflori intr-o noua viata. Cel ce stie inceputul tuturor lucrurilor, isi elibereaza steaua din taramul noptii.” Thoth Trismegistul
Groapa Marianelor este cel mai adanc loc de pe pamant (-10,994 m) din Oceanul Pacific, situat in apropierea Japoniei si printre cele mai misterioase. Unii cercetatori considera ca, in mod bizar, masa totala a asteroizilor care formeaza centura faramitata dintre planetele Marte si Jupiter ar incapea perfect in acest gol oceanic. Ceea ce sugereaza ca s-ar putea ca de acolo sa provina: o bucata din trupul ma-terr(i)ei aruncata in spatiu de forte nestiute. Este desigur o speculatie fara fundament „stiintific”.
Din punct de vedere astrologic centura de asteroizi traseaza o bariera intre planetele personale (Mercur, Venus, Marte) si cele interpersonale (Jupiter, Saturn) si transpersonale (Uranus, Neptun, Pluto), ca rezonatori superiori, unde centura ar corespunde energiei mercuriene:
Mercur > centura de asteroizi > Uranus
Venus > Jupiter > Neptun
Marte > Saturn > Pluto
Asadar centura de asteroizi ar reprezenta o fragmentare a energiei mentale la nivel relational in planul intermediar dintre personal si transpersonal. De unde si permanenta stare de competitie si conflict in relatiile interumane. Pandora este printre cei mai mari asteroizi din centura. Tot acolo le gasim pe Ceres, Palas Atena, Juno, Vesta si alte milioane de corpuri ceresti dintre care in astrologie sunt utilizate cel mult cateva zeci. Ar putea fi centura de asteroizi suportul astral al mintii colective scindate? Mercur este asociat zeitatilor cunoasterii, mesagerului zeilor Hermes, alchimistului egiptean Thoth si sumerianului Enki, artizanul si invatatorul omului primordial. Schizofrenia se manifesta din plin si in domeniile cunoasterii: religie/filozofie vs stiinta, arta vs tehnologie, idealism vs pragmatism, materialism vs spiritualitate. In gnosticism, se crede ca eonul Sofia a fost prinsa in agonia mintii.
Legendele sumeriene, cele mai vechi din istoria civilizatiilor omenirii, vorbesc despre razboiul zeilor, in care principalele forte conduse pe de o parte de Enlil (EL sau Bel), de cealalta de fratele sau Enki (EA) s-au confruntat pentru suprematia asupra pamantului. Enlil l-ar fi ucis in mai multe randuri pe fratele sau, zeul apelor si al imparatiei subpamantene, dar de fiecare data, Enki, cunoscator al secretului nemuririi, ar fi inviat. Atunci Enlil, zeul vantului, fulgerelor si furtunii, l-ar fi smuls de pe pamant cu tot cu regatul sau din abisuri, l-ar fi sfaramat si aruncat departe in spatiu, pentru a nu se mai putea intoarce. Drept peseapsa Anu, tatal zeilor, l-a exilat din creatie pe Enlil si a acordat suprematia asupra pamantului lui Marduk, fiul lui Enki. Intr-un mod similar zeul egiptean Osiris a fost omorat si taiat in bucati de fratele sau Seth.
In sumeriana En-Ki semnifica domnul pamantului iar E-A casa apelor. Fiica sa E-anna (casa cerului) sau Innana a coborat in lumea subpamanteana a surorii sale gemene Eresh-ki-gal (regina pamantului mare) ca sa o consoleze de moartea sotului sau Gu-gal-ana (taurul mare al cerului). En-domn, nin-doamna, ki-pamant, lil-vant (punte), gu-taur, gal-mare, ana-cer. De acolo a fost cu greu adusa inapoi, reinviata, de Enki. Pe de alta parte Enlil a fost nevoit sa coboare si el in lumea subpamanteana numita Kigal sau Kur ca o consecinta ca a sedus-o pe sora sa Ninlil si l-a creat pe Nanna, zeul lunii. Cand Ninlil s-a dus dupa el, ca sa nu fie recunoscut, i s-a aratat rand pe rand sub 3 infatisari diferite: mai intai ca „paznic al portii”, apoi ca „om al riului iadului” si in final ca „omul cu barca” (pescarul?) si a sedus-o din nou dand nastere la mai multe entitati intunecate. Multiplele variante de nume si ipostaze ale zeitatilor antice fac dificila interpretarea miturilor si favorizeaza, poate intentionat, numeroase confuzii. Cunoasterea numelui adevarat al lui dumnezeu se spune ca ar oferi o mare putere, asa ca este bine ocultat. Lilith este singura entitate celesta care se spune ca l-ar fi stiut, ba chiar ar fi avut indrazneala sa-l strige dupa ce a parasit furioasa Paradisul.
Sumerienii credeau ca lumea a inceput atunci cand Enlil si-a despartit parintii, cerul An de pamantul Ki (creatiile lui Nammu, marea primordiala si mama a tuturor zeilor).
Tiamat
In versiune mesopotamiana, inainte ca universul sa fie creat a existat doar Tiamat, zeita dragon a apelor sarate ale oceanului cosmic. Insotindu-se cu Abzu, zeul apelor dulci din adancuri, ea a dat nastere primilor zei. Dupa mai multe generatii de urmasi, a pornit un razboi impotriva lor ca sa razbune uciderea sotului ei dar a fost ucisa la randul ei de Marduk, fiul lui Ea (Enki) cu un vant puternic pe care i l-a trimis in gura atunci cand a vrut sa-l inghita si o sageata in stomac. Apoi Marduk i-a despicat trupul in doua, dintr-o parte a facut cerul, din cealalta pamantul. Tigrul si Eufratul ar fi ochii marii mame. Numele lui Marduk inseamna „copilul taurului soarelui” (vitelul soarelui, vitelul de aur). El face parte din ultima generatie de zei babilonieni si este asociat planetei Jupiter, asadar echivalent al lui Zeus, care si el l-a ucis pe monstrul Typhon trimis de Geea sa-l detroneze din Olimp ca pedeapsa pentru intemnitarea tatalui sau Cronos in Tartar. Personaje similare din istoria mitica a creatiei lumii reitereaza diverse teme mai mult sau mai putin apropiate.
Pe cer, Stella Maris (Steaua marii) in jurul careia graviteaza toate stelele din emisfera nordica, personificata ca „doamna noastra”, Mari, Mayam, Mariam, Maat sau Maria, in rezonanta cu ipostazele ancestrale ale mamei primordiale, Nammu sau Tiamat, este inconjurata de coada constelatiei dragonului. Ea ramane ochiul nemiscat din inima furtunii, calauza calatorilor pe mare, lumina aurie din nordul universului si cheia destinului.
Shekina vs Lilith
In kabbala Shekina este un fel de versiune a zeitei indiene Shakti, adica sufletul feminin al lui Dumnezeu, care nu poate fi complet pana cand nu se reuneste cu ea. Kabbalistii considera ca tot raul acestei lumi provine din faptul ca dumnezeu, nu se stie cum, ar fi pierdut-o pe Shekina, sursa sufletului intregului univers si ar fi ramas astfel fara casa. Numele Shekinei ar semnifica in ebraica „loc de locuit”.
Tot Shekina era cea care ii conferea forta si abilitatea creatoare. Cand Shekina l-a parasit pe dumnezeu ea a fost inlocuita de Lilith, „femeia noptii”, pentru a-i oferi in continuare putere creatoare. In Zohar se spune ca Lilith ar fi fost cu dumnezeu cand au fost create animalele si primul om androgin. Numele ei provine de la floarea de lotus (lilu) care simbolizeaza sexualitatea marii mame. In mitologia sumeriana, casa pamanteana a lui Lilith ar fi fost Babylonul („poarta zeilor”), in gradinile suspendate ale Semiramidei, construite de Nabucodonosor pe structura unui templu inchinat lui Marduk, ucigasul marii mame devenit stapanul pamantului.
In Biblie se spune ca „Babylonul a fost o cupa de aur in mainile Domnului, care a imbatat intregul pamant; natiunile au fost ametite de vinul ei; din cauza asta natiunile au innebunit”.
(“Babylon hath been a golden cup in the LORD’s hand, that made all the earth drunken: the nations have drunken of her wine; therefore the nations are MAD”) (Jeremiah 51:7).
In timp ce Shekkinah a disparut cu totul din religia crestina, in toate marile mitologii o regasim pe Lilith in diferite ipostaze: zeita Kali la indieni, care da si numele perioadei intunecate pe care o traversam, Kali Yuga, Innana, Semiramis sau Ishtar la sumerieni, Hecate si Persephona la greci sau Nephthys, geamana intunecata a zeitei Isis, la egipteni.
Dar cele 2 aspecte ale marii mame, par in cele din urma sa apartina aceleiasi entitati, ca 2 fete ale aceleiasi medalii. Dupa cum si esenta masculina manifesta aceleasi 2 jumatati, cea luminoasa si cea intunecata.
The Best Revenge Is Massive Success. Frank Sinatra
Cea mai bun razbunare este succesul masiv.
Un loc comun in vechile mitologii este nemultumirea si razbunarea mamei primordiale, aflata la originea universului, indepartata sau chiar ucisa la un moment dat de unul dintre urmasi; trauma ei a cauzat opozitia subversiva a naturii feminine fata de dominatia pamantului de catre progeniturile ei de natura masculina: Geea l-a creat in Tartar pe Typhon, cel mai inspaimantator dintre monstri, impotriva lui Zeus, Tiamat a luptat impotriva lui Marduk, fiul lui Enki, mostenitorul pamantului, pana a fost ucisa si rupta in bucati, Sofiei i s-a luat lumina, a fost intemnitata in materie de Horos si separata intre cer si pamant, Lilith (Lilitu, Nin-Lil, doamna vazduhului, consoarta lui Enlil), o entitate mult mai batrina decat este indeobste recunoscuta, sub care probabil se ascund multiplele identitati ale marii mame, s-a insotit cu Samael, ingerul mortii, si impreuna cu el a conceput si trimis o armata de demoni asupra urmasilor lui Adam. Toate aceste povesti au acelasi substrat, chiar daca personajele poarta diferite nume.
Dar pana la urma ce doreste marea mama sa obtina? Ca orice mama ocrotitoare, vrea recunoasterea, intelegerea si vindecarea trecutului, indreptarea raului si reintoarcerea in gradina minunata a raiului, unde iubirea, pacea, armonia, frumusetea, generozitatea si adevarul stralucesc.